Verplichte indexatie WMO tarieven als gevolg van cao stijgingen

Afgelopen week heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in een door Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services (TGVS) en ActiZ aangespannen rechtszaak tegen te lage tarieven, die de gemeenten in de Regio Gooi & Vechtstreek hebben vastgesteld voor de hulp bij het huishouden.

De rechter heeft geoordeeld dat de wettelijke geëiste reële prijs voor zorg in de WMO ook van toepassing is op zogenaamde Open house procedures. Ook is uitgesproken dat de gemeenten in deze regio voor het jaar 2019 geen reële prijzen hebben vastgesteld en dus onrechtmatig hebben gehandeld. Het Hof heeft geoordeeld dat het tarief aangepast moet worden aan de loonstijgingen van de CAO-VVT en niet aan gemiddelde loonstijgingen, zoals de CBS-index voor cao-lonen.
De uitspraak is hiermee van groot landelijk belang en geeft aanbieders een stevigere positie in de onderhandelingen met gemeenten.

Ervaar jij ook knelpunten in de tarieven en/of heb je hulp nodig bij het vaststellen van kostprijzen?
Aviemore kan helpen bij het juist berekenen van je kostprijzen en adviseren in de contractbesprekingen met gemeenten of andere aanbieders. Neem geheel vrijblijvend contact op.