Inflatie en het MKB

27 maart 2023

Inflatie en het MKB

Vorig jaar is Europa wederom opgeschud door een crisis: de aanval van Rusland op Oekraïne. De oorlog zorgt voor veel leed bij de direct betrokkenen. Ook heeft de oorlog economische gevolgen die wereldwijd zichtbaar zijn, zo ook in Nederland. We hebben allemaal te maken met een verdere stijging van de inflatie, die al was opgelopen door o.a. de coronacrisis.

Wat is inflatie eigenlijk?
De prijzen van goederen en diensten staan niet vast, deze veranderen. Dit heeft te maken met de kosten die worden gemaakt om een product te maken. Er wordt gesproken over inflatie als bijna alle prijzen van goederen en diensten stijgen. Feitelijk wordt dan je geld minder waard. Voor hetzelfde geld kan je minder van een specifiek product kopen. Zo zijn de prijzen van energie en veel producten die we dagelijks gebruiken omhoog gegaan terwijl de meeste inkomens gelijk bleven.

Ondanks inflatie toch investeren
Duurzaamheid is al enige tijd een belangrijk item op de agenda van mkb’ers. Onderzoek van het CBS laat zien dat maar liefst 79% van de bedrijven in Nederland in 2022 heeft geïnvesteerd in een duurzamere bedrijfsvoering.

Het onderzoek uit september 2022 werd gehouden onder bedrijven uit verschillende sectoren:
industrie, auto- en detailhandel en dienstverlening. Het verduurzamen gebeurd op o.a. de volgende terreinen: energie, uitstoot, grondstoffen en afval (circulariteit) of een combinatie van de voorgaande terreinen.

Als mkb’er kan je bij verduurzaming denken aan:

  • Groene energie
    Zonnepanelen of een zonneboiler, betere isolatie van het bedrijfspand of het maken van een concreet plan om van het gas af te gaan.
  • Een duurzaam wagenpark
    Denk hierbij aan het vervangen van je benzinevloot door elektrische auto’s of juist het efficiënter inrichten van je logistieke processen om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen.

Heb je vragen over de inflatie en wat dit voor jouw onderneming betekent of wil je weten hoe je kan investeren in verduurzaming?

Laat het ons weten, wij adviseren je graag en goed!