Wtza | Wet toetreding zorgaanbieders

27 maart 2023

Wtza

Wet toetreding zorgaanbieders

Het is ruim één jaar geleden dat de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking is getreden. Wat betekent dit voor jou als zorg- en jeugdhulpaanbieder?

We hebben de belangrijkste zaken op een rij gezet.
Het hoofddoel van deze nieuwe toetredingsregels is een verbetering van de zorgkwaliteit. De Wtza beoogt hiermee nieuwe zorgaanbieders beter bewust te maken van de regelgeving waaraan zorgaanbieders zich dienen te voldoen en hun verantwoordelijkheid daarvoor.

Als startende zzp’er is met name de meldplicht relevant.

Let op!
Er gelden verschillende regels, wat er voor jou veranderd is afhankelijk van jouw situatie.

Meldplicht
De Wtza kent verschillende onderdelen:

  • melden;
  • vergunning en intern toezicht;
  • jaarverantwoording;
  • financiële bedrijfsvoering (inclusief het gebruik van derivaten).

Op grond van de Wtza heb jij als zorgaanbieder per 1 januari 2022 o.a. een meldplicht. Dit houdt in dat wanneer je als nieuwe zorgaanbieder wil gaan starten met je onderneming, je eerst melding bij de Minister van Medische Zorg moet doen van jouw onderneming en van de zorgverlening. Doe dit binnen 3 maanden voor de start van jouw zorgonderneming.

Maar ook voor sommige bestaande aanbieders heeft de wet gevolgen. Het is daarom belangrijk dat alle aanbieders van zorg- en jeugdhulp zich goed voorbereiden.

Advies of hulp nodig?
Als zorgaanbieder wil jij je vooral richten op het leveren van goede zorg. Wij van Aviemore geloven dat wij kunnen bijdragen aan de zorg binnen jouw bedrijf. Wij hebben passie voor cijfers en rapportages en nemen onze kennis vanuit de zorgsector mee.

Contact