Eindejaarstips voor belastingvoordeel in box 3

Eindejaarstips voor belastingvoordeel in box 3

Voor het einde van het jaar kun je nog op een aantal zaken inspelen om je belastingvoordeel te verhogen in box 3. Hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op.

1.  Uitgaven in 2019 plannen
Heb je een vermogen hoger dan 30.846 euro of samen met je partner meer dan 61.692 euro, dan kan het verstandig zijn om wat geld uit te geven aan zaken die niet meetellen voor box 3. Dit klinkt vreemd maar denk er bijvoorbeeld over na om de zorgpremie voor het jaar 2020 in één keer te betalen voor 31 december 2019.

2. Aflossen kleine schulden
Het aflossen van kleine schulden kan interessant zijn om belastingvoordeel te behalen in box 3. Voordat de schulden het box 3-vermogen verlagen, moeten ze namelijk eerst een drempel overschrijden. In 2019 is die drempel 3.100 euro voor alleenstaanden en 6.200 euro voor fiscaal partners. Je kan dus niet de volledige schuld aftrekken. Bovendien is de rente op persoonlijke leningen doorgaans ook niet aftrekbaar. Kortom, beschik je over de middelen om een kleine lening af te lossen dan kan dit naast de toekomstige rente, ook bij de belastingaangifte geld besparen.

3.  Schenken aan kinderen of goed doel
Aan (klein)kinderen mag je ieder jaar belastingvrij geld geven. Zij besparen daardoor later erfbelasting en bovendien verlaag je daarmee je eigen vermogen in box 3. De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar per kind 5.428 euro. Voor schenken aan kleinkinderen, broers, zussen en anderen is de vrijstelling 2.173 euro.
Wanneer je kinderen nog minderjarig zijn, heeft dit niet veel zin omdat de ouders het vermogen van minderjarige kinderen bij het eigen vermogen moeten optellen in de aangifte inkomstenbelasting.

4. Extra sparen voor pensioen
Heb je extra spaargeld, jaarruimte en reserveringsruimte over? Benut deze dan in 2019. Extra sparen voor pensioen met bijvoorbeeld een ‘lijfrente’ is interessant, omdat de premies aftrekbaar zijn voor het inkomen. Je betaalt daardoor in het jaar van de aftrek minder belasting en bovendien verlaag je daarmee je spaargeld dat belast is in box 3.

Meer informatie?
Neem dan contact met ons op.