De investeringsaftrek kort uitgelegd

De investeringsaftrek kort uitgelegd

De investeringsaftrek is door de overheid bedacht om jou te motiveren om meer te investeren. Want investeringen zijn goed voor de economie. Maar het heeft natuurlijk ook direct voordelen voor jou. Als je een investering doet breid je je bedrijf uit. Je bedrijf gaat als het goed is groeien door de investering die je hebt gedaan. Daarnaast mag je een deel van de investering van de winst aftrekken. De belasting betaalt dus een stukje mee, want jij betaalt door de investeringsaftrek minder belastingen.

Er zijn drie soorten investeringsaftrek die je kunt gebruiken bij je aanslag inkomstenbelasting indien van toepassing.
1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
2. Energie-investeringsaftrek
3. Milieu-investeringsaftrek
We leggen ze hieronder kort uit.

1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt voor algemene investeringen, dit kunnen bedrijfsmiddelen zijn die je nodig hebt voort het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden, bijvoorbeeld een computer of gereedschap. De hoogte van je investering is bepalend voor de hoeveelheid je mag aftrekken van je winst. Elk jaar worden de percentages opnieuw vastgesteld. Voor 2021 geldt het volgende overzicht:

Hoogte investeringPercentage die je mag aftrekken
Minder dan € 2.4000%
€ 2.401 – € 59.17028%
€ 57.171 – € 109.574€ 16.568
€ 109.575 – € 328.721€ 16.568 + 7,56% van het deel boven € 109.575
Meer dan € 328.7210%

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Investeert je in energiebesparende middelen of duurzame energie dan kom je aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). Wel zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen voor deze aftrek. De RVO heeft een energielijst gemaakt. Wil je voor aftrek in aanmerking komen, dan moet jouw middel in de lijst voorkomen. daarnaast moet je binnen drie maanden melding doen van de investering. De energie-investeringsaftrek bedraagt in 2021 45,5% van een bedrag van minimaal €2.500 en maximaal €122.000.000.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Deze aftrek is bedoeld om investeringen die goed zijn voor het milieu te promoten. Hoeveel je mag aftrekken ligt aan de categorie waarin je investering valt. Je kunt de categorieën bekijken op de ‘Milieulijst‘ van de RVO. De volgende percentages gelden in 2021 als je tenminste €2.500 investeert:
1e categorie: 36%
2e categorie: 27%
3e categorie: 13,5%

Let op!
Jouw investering moet hoger zijn dan € 450,- wil je er iets mee kunnen m.b.t. de investeringsaftrek. Onder dit bedrag zijn het kosten. Daarnaast mag je de Energie-investeringsaftrek en de Milieu-investeringsaftrek niet met elkaar combineren. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek mag wel gecombineerd worden met een van de twee andere investeringsaftrek mogelijkheden.

Ben je van plan dit jaar te gaan investeren?
En denk je dat jouw investering ook in aanmerking komt voor de EIA of MIA? Neem dan contact met ons op via 06 21 31 25 11 of info@aviemore.nl. Teveel betalen wil niemand. Wij kunnen je goed adviseren en vervolgens helpen bij het juist opvoeren van deze aftrekposten. Wij gaan graag voor je aan de slag.