Ben jij al klaar voor de nieuwe btw-regels voor webshops vanaf 1 juli?

1 juni 2021

Ben jij al klaar voor de nieuwe btw-regels voor webshops vanaf 1 juli?

Vanaf 1 juli 2021 gelden nieuwe btw-regels voor e-commerce. Er komt een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen en een vernieuwde vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem zodat je niet in elk EU-land afzonderlijk btw moet afdragen. Met de nieuwe btw-richtlijn wil de Europese Commissie de btw-heffing moderniseren en vereenvoudigen, een gelijk speelveld creëren voor ondernemers binnen en buiten de EU en btw-fraude op pakketten met een kleine waarde tegengaan. Er zijn behoorlijk wat wijzigingen, de meest ingrijpende lichten we hieronder toe.

Omzet minder dan € 10.000
De nieuwe regels gelden wanneer je met je Nederlandse webshop een jaaromzet van € 10.000 of meer behaald met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten Nederland. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de € 10.000 euro per jaar blijft, dan mag je Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Voorwaarde is wel dat het transport van de zending in Nederland begint en dat je een vestiging in een EU-land hebt.

Omzet meer dan € 10.000
Vanaf het moment dat je boven het drempelbedrag van 10.000 euro komt, breng je het btw-tarief in rekening van het EU-land waar je klant gevestigd is. Dit geldt voor de factuur waarmee je het drempelbedrag overschrijdt en voor alle facturen die je nog gaat versturen in hetzelfde kalenderjaar.
De buitenlandse btw-aangifte kan op twee manieren worden geregeld. Er kan btw-aangifte per afzonderlijk EU-land worden gedaan, aanmelden bij  de ‘Unieregeling’ is ook een mogelijkheid. De aangifte wordt dan verwerkt binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Het éénloketsysteem vervangt de huidige MOSS-regeling. Als je kiest voor het éénloketsysteem dan draag je alle verschuldigde btw af aan de Nederlandse Belastingdienst. Zij zorgen er dan op hun beurt voor dat betaalde btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Btw-vrijstelling import tot 22 euro vervalt
Bij invoer van goederen in de EU geldt nu een btw-vrijstelling voor invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met 22 euro. Deze vrijstelling vervalt per 1 juli 2021. Hiermee creëert de EU een gelijk speelveld voor alle verkopers binnen en buiten de EU.

Btw en KOR
Wanneer je van de kleineondernemersregeling (KOR) gebruikmaakt, heb je een jaarlijkse omzet van minder dan 20.000 euro. Door je deelname aan de KOR heb je btw-vrijstelling. Wanneer je met je webshop de drempel van 10.000 euro aan omzet in andere EU-lidstaten dan Nederland overschrijdt, word je btw-plichtig in de betreffende EU-lidstaten. Op dat moment gelden de btw-regels van de EU-lidstaat van je consument. De Nederlandse KOR is dan niet langer van toepassing.

Heb je vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je met veel vragen zit als je regelmatig diensten of goederen verkoopt buiten Nederland. Neem gerust contact met ons op, we staan je graag te woord. Weet je nu al dat jouw omzet boven het drempelbedrag van € 10.000 uit gaat komen, registreer je dat tijdig voor het éénloketsysteem. Deze aanmelding moet 1 juli a.s. afgerond zijn. Ook daar kunnen we je mee helpen.

Meer informatie vind je op de website van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst