Beleid btw-positie commissarissen en andere toezichthouders verduidelijkt

21 juli 2021

Beleid btw-positie commissarissen en andere toezichthouders verduidelijkt

Ben je als commissaris, toezichthouder en/of commissielid nu wel of geen ondernemer voor de omzetbelasting? Op 6 mei 2021 is het besluit ‘’Btw-heffing bij werkzaamheden van toezichthouders en van leden van diverse commissies’’ gepubliceerd. Hieruit blijkt dat in de meeste gevallen commissarissen, toezichthouders en commissieleden géén ondernemer voor de omzetbelasting zijn. Heeft jouw onderneming een raad van commissarissen? Let dan op dat de commissarissen geen btw meer mogen factureren.

Bovenstaande groep heeft al jaren een discussie met de Belastingdienst of ze wel of ze met of zonder btw moeten factureren? Met name instellingen die geen btw kunnen aftrekken worstelen met deze vraag. De btw is dan namelijk een kostenpost. De Hoge Raad heeft definitief duidelijk gemaakt dat commissarissen, toezichthouders en leden van bezwaarcommissies, andere commissies en rekenkamers (vaak) niet zelfstandig zijn voor de omzetbelasting. Dit betekent dat er geen btw op de facturen vermeld hoeft te vermelden. Het is belangrijk in actie te komen als de instelling die u betaalt voor uw werkzaamheden de btw niet of maar ten dele kan aftrekken.

Toets jouw positie
Ben je commissaris, toezichthouder of lid van een commissie en ontvang je daarvoor een vergoeding? Het is belangrijk om op kort termijn jouw btw-positie te toetsen. Wij doen dit graag voor jou. Wij kennen de ins- en outs van deze problematiek. In hoeverre loop je een economisch bedrijfsrisico en welke afspraken er met jou gemaakt over de uitvoering van jouw werkzaamheden en vergoeding (in- of exclusief btw)? Welke bevoegdheden horen bij jouw takenpakket? Ben je persoonlijk aansprakelijk bij schade? Is misschien de KOR een goede optie voor jou?

Deskundig advies

Om jouw rechten op teruggaaf veilig te stellen adviseren wij o.a. bezwaar te maken tegen de betaling van btw op uw btw-aangifte. Uiteraard kunnen wij dit voor jou uit handen nemen. We kijken dan direct naar een aantal andere belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld betaalde btw in het verleden, jouw positie als btw-ondernemer, welke kosten maak je om je werkzaamheden te verrichten. enzovoorts.

Meer informatie

Wil je graag beter inzicht krijgen in jouw btw-positie als commissaris, toezichthouder of lid van een commissie? Bel of mail ons gerust via 06 21 31 25 11 / info@aviemore.nl. Wij adviseren je graag en goed.