Wil je ook dat je werknemers veilig, gezond en met plezier kunnen werken?

12 oktober 2022

Wil je ook dat je werknemers veilig, gezond en met plezier kunnen werken?

In je onderneming kan je te maken krijgen met ziekte en ongevallen van werknemers.
Met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) breng je alle arbeidsrisico’s in kaart, zodat je deze gericht kan aanpakken.

Is een RI&E verplicht?
Heb je als ondernemer personeel in dienst dan is een RI&E verplichte kost volgens de Arbowetgeving. De Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan deze verplichting houden.
De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie is een belangrijk hulpmiddel om risico’s in je bedrijf in kaart te brengen en op te lossen.

In 3 stappen zet je de risico’s binnen je bedrijf op een rij:

  1. Als eerste ga je op zoek naar alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s.
  2. Vervolgens beschrijf je in een plan van aanpak welke maatregelen je neemt om die risico’s aan te pakken.
  3. Tot slot voer je dit plan van aanpak uit en houd je de RI&E actueel.

Een preventiemedewerker ondersteunt je bij het opstellen van een RI&E. Hij werkt hierbij samen met de ondernemingsraad of personeels­vertegenwoordiging. Als je die niet hebt, dan moet je werknemers in ieder geval in de gelegenheid stellen om advies te geven over de RI&E.

Wil je weten waarom een RI&E nodig is voor jouw bedrijf? Bekijk dan deze introductie van Steunpunt RI&E. In dit filmpje wordt op een luchtige manier een introductie op de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) gegeven.

Heb je vragen over de 3 stappen? Of heb je al een RI&E en wil je weten wat de wetswijzigingen per 1 juli 2022 voor effect hebben op je huidige RI&E? Neem dan contact met ons op via info@aviemore.nl.

Wat levert dit op voor mij als ondernemer?
Het is niet alleen een wettelijke verplichting om een RI&E te hebben. Het voordeel is ook dat je hiermee bijdraagt aan veilig en gezond werken in je bedrijf. Een RI&E zorgt voor minder ongevallen en meer tevreden medewerkers. Het resultaat is een hogere productiviteit en een betere positie op de arbeidsmarkt.

Let op! Heb je meer dan 25 medewerkers in dienst dan moet een RI&E altijd getoetst worden.

Wat zijn de kosten van een RI&E?
Het uitvoeren van een RI&E vraagt vooral om een investering in tijd. Ben je verplicht om de RI&E vervolgens te laten toetsen, dan heb je te maken met directe kosten. Je dient hiervoor namelijk een gecertificeerde arbodienst of deskundige te inschakelen.

Tip: sommige verzekeraars bieden bij een verzuim­verzekering of ongevallen­verzekering ondersteuning op het gebied van de RI&E.

Waar vind ik meer informatie?
Voor meer informatie kun je terecht op de website van het Steunpunt RI&E. Brancheorganisaties geven daarnaast ook informatie over de RI&E.

Het Steunpunt RI&E-instrumenten heeft een handleiding gemaakt voor ondernemers. Hiermee ga je stap voor stap aan de slag met het aanpakken van risico’s in je bedrijf.

Wil jij ook stap voor stap aan de slag met de risico’s in jouw bedrijf? Aviemore helpt je op de manier die bij jou past: wil je het zelf doen, alles uitbesteden of kies je liever voor een middenweg? Laat het ons weten via info@aviemore.nl of bel ons op telefoonnummer 06 21 31 25 11.