Terugblik Prinsjesdag 2021

22 september 2021

Terugblik Prinsjesdag 2021

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. Uiteraard hebben wij ons verdiept in de gevolgen voor ondernemend Nederland. We gaan er in deze nieuwsbrief kort op in.

De Rijksoverheid schrijft: “Nederland staat er beter voor dan verwacht. De vaccinatiegraad stijgt en de economische vooruitzichten zijn gunstig. Mede dankzij de steunpakketten en de veerkracht van ondernemers en werkenden komt de economie goed uit de coronacrisis. Er zijn weinig faillissementen en de werkloosheid is (zeer) laag.”

Belastingplan 2022
In het pakket Belastingplan 2022 staan dit jaar voornamelijk kleine(re) wijzigingen waarmee het belastingstelsel wordt verbeterd. Er worden met name verbeteringen aangebracht in de bestaande belastingen op het gebied van wonen, werken, vergroening en het startende bedrijfsleven. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Nog steeds actueel: thuiswerken
Vanaf 1 januari 2022 is er de mogelijkheid om een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding te geven van maximaal € 2 per dag, voor bijvoorbeeld koffie en verwarming. Ook blijft een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer bestaan voor de dagen dat de werknemer naar kantoor gaat. De werknemer en werkgever kunnen vaste afspraken maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt, zodat de werkgever een vaste vergoeding kan geven. Die vergoeding hoeft niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom.

Een greep uit de veranderingen voor 2022
De bijtelling op elektrische auto’s gaat omhoog. De afbouw van de zelfstandigenaftrek gaat de komende jaren gestaag door. De Subsidie Stimulans Arbeidsmarkt Positie (STAP) vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. In 2022 betaal je 15% vennootschapsbelasting over de eerste 395.000 euro winst. Dat is een verlenging van de eerste schijf met 150.000 ten opzichte van 2021. Het kabinet stimuleert bedrijven om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Het tarief inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet voor ondernemers daalt van 5,75% in 2021 naar 5,45% in 2022.

Welke gevolgen zijn er voor jou?
Wil je weten wat er voor jouw onderneming allemaal veranderd? Of ben je benieuwd naar de mogelijke subsidies en scholingsmogelijkheden in 2022? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op: 06 21 31 25 11 of info@aviemore.nl. We gaan graag met je in gesprek