Pensioenfonds of zelf sparen?

Pensioenfonds of zelf sparen?

Als ondernemer bouw je niet – zoals veel werknemers – een pensioen op via de werkgever. Je zult hier zelf voor moeten zorgen. Wij merken dat over dit onderwerp veel vragen leven bij onze klanten. Wat kan ik doen om het later ook nog goed te hebben? Wanneer moet ik actie ondernemen? Wat heb ik opgebouwd toen ik nog in loondienst was? Zomaar wat vragen die wij van onze klanten krijgen.

Zodra je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt krijg je AOW. Ook als je zelfstandig ondernemer bent geweest. Helaas is dat vaak geen vetpot. Je bent tenslotte niet gaan ondernemen om op een houtje te bijten, je bent ook eigen baas geworden om het financieel goed te hebben. Een AOW zal flink minder zijn dat dat je gewend bent. Maar wat kun je dan als zelfstandige het beste doen? Aansluiten bij een fonds of zelf op een of andere manier geld opzij zetten? Dat antwoord is heel eenvoudig: als enkel persoon kun je niet aansluiten bij een pensioenfonds, dus je zult zelf moeten zorgen voor extra geld als je met pensioen gaat.

Er zijn diverse manieren om geld opzij te zetten om later je pensioen aan te vullen. Je kunt geld op een spaarrekening zetten, goud kopen, extra aflossen op je huis als je een koophuis hebt, een verzilverhypotheek, lijfrenteverzekering, koopsompolis, noem zo maar op. Er zijn legio mogelijkheden, die kunnen we in dit artikel niet allemaal benoemen. De meest gangbare lichten we voor je uit.

1. Koopsompolis
Een koopsompolis is eigenlijk een lijfrenteverzekering. Je stort eenmalig een bedrag. Met dit geld gaat de bank of je verzekeraar beleggen. Tussendoor kun je wel bijstorten als je dat wilt. En als je met pensioen gaat kun je met het geld een uitkering ‘kopen’.

2. Zelf sparen en beleggen
Uiteraard kun je ook zelf aan de slag. Het grote voordeel is dat je te allen tijde kunt beschikken over het geld waarmee je spaart en belegt. Over je spaargeld en beleggingen betaal je wel elk jaar belasting in box 3, als je vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt. Deze drempel wordt elk jaar aangepast. Hoeveel vermogensbelasting je betaalt, hangt af van hoe groot je vermogen is.

3. Extra aflossen op je hypotheek
Laat jouw hypotheekvorm het toe om meer af te lossen, kan dit een mooie optie zijn om de woonlasten te verlagen. Als je dan met pensioen bent heb je minder inkomsten nodig. Over het bedrag dat je aflost, betaal je geen rente meer. Hierdoor daalt wel de renteaftrek die je krijgt bij je belastingaangifte. Vergeet dat niet!

4. Verzilver de overwaarde van je huis
Is je huis meer waard dan de hypotheekschuld? Dan kun je je huis verkopen en krijg je de overwaarde om te gebruiken voor een aanvulling op je pensioen. Ook zijn er constructies om de overwaarde te gebruiken zonder te verkopen.

5. Blijven werken
Blijven werken is ook een optie. Er zijn veel ondernemers die na hun pensioen blijven werken in het (familie)bedrijf of elders. Ondernemers missen vaak het werken en willen een aantal dagen in de week iets blijven doen. Maar onderschat het aantal ondernemers niet dat blijft werken, omdat het nodig is. Als je met pensioen gaat, wil je jouw bedrijf verkopen. Je gaat ervan uit dat er geld loskomt wat je kunt gebruiken voor je pensioen. Wij hebben geen invloed op de markt en economie. We ondervinden dat momenteel allemaal tijdens de coronacrisis. Niemand weet wat de toekomst brengt. Je hoopt op een goede verkoop, maar die garantie is er niet.

Niets is fout
Wat je ook besluit om extra geld te hebben naast de AOW als je met pensioen bent, niets is fout. Alle opties hebben voor- en nadelen. Heb je overwaarde op je huis? Loopt je bedrijf als een tierelier en is de kans groot dat je kunt cashen als je met pensioen wilt? Of heb je zoveel spaargeld dat extra voorzieningen niet nodig zijn? Alles is afhankelijk van jouw huidige positie en welke toekomstwensen je hebt. Als je niet op grote voet leeft, wil je dat waarschijnlijk straks ook niet. Maar als je gewend bent om royaal te leven, wil je dat na je pensioen kunnen voortzetten.

Laat je informeren!
Welke toekomstwensen je ook hebt, het is altijd verstandig om je goed te laten informeren. Het lijkt vaak nog zo ver weg, maar ‘time flies!’ Wij kijken graag samen met jou naar je huidige situatie en willen je adviseren over mogelijkheden die er zijn om over extra geld te beschikken als je met pensioen gaat. We rekenen graag diverse mogelijkheden voor je door, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of je iets wilt doen en wat je dan gaat doen. Bel ons vooral om een geheel vrijblijvende pensioenafspraak te maken: 06 21 31 25 11. Mailen kan natuurlijk ook: info@aviemore.nl.