Maak jij al gebruik van SLIM?

19 oktober 2021

Maak jij al gebruik van SLIM?
De subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het niet gebruikelijk dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werk. Door seizoensarbeid is het ook in de landbouw, horeca en recreatiesector lastig een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen. Met de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) wil de overheid leren en ontwikkelen in het mkb meer vanzelfsprekend maken.

Speciaal voor het mkb
De volgende 3 groepen mogen de SLIM-regeling aanvragen:

  1. mkb-ondernemingen;
  2. samenwerkingsverbanden in het mkb;
  3. grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

De overheid heeft een menu-kaart ontwikkeld. Download de menu-kaart hier. Hierop kun je zien welke activiteiten in aanmerkingen komen voor SLIM subsidie.

Doelen van de SLIM-subsidie
De subsidie is voor allerlei nieuwe ideeën gericht op leren en ontwikkelen. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:

  1. Doorlichting onderneming. Bijvoorbeeld om een externe adviseur in te schakelen om je bedrijf door te laten lichten. En een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken. Hiermee gaat je bedrijf direct aan de slag.
  2. Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers. Een loopbaan- of ontwikkeladvies stimuleert werknemers actief na te denken over hun toekomst. Dit helpt een ondernemer zijn medewerkers vitaal te houden. Daarnaast is het goed voor de strategische planning van het bedrijf.
  3. De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op methoden die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door het oprichten van een bedrijfsschool. Of ontwikkeling van een systeem van ontwikkelgesprekken met werknemers. Of het opschalen en uitbreiden van succesvolle projecten.
  4. Derde leerweg. Een mkb-werkgever kan een praktijkleerplaats aanbieden voor (delen) van een mbo-opleiding in de derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring. Maar ook voor werkzoekenden en werknemers die een carrièreswitch willen maken.

Is de SLIM-regeling ook iets voor jouw bedrijf en jouw werknemers?
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over deze regeling. Wij kennen de regeling van binnen en van buiten. Bel ons gerust via 06 21 31 25 11, wij adviseren je graag en goed. Wij staan elke dag voor je klaar om je te helpen.