Hoe blijf je ‘in control’?

De begroting voor het komende jaar is de financiële vertaling van de missie en visie van jouw organisatie en zijn daarmee de doelstellingen voor het komende jaar. Het is het spoorboekje voor elke onderneming. Maar hoe zorg je er nu voor dat de begroting ook aansluit op de praktijk van alle dag?

Waarom maak je eigenlijk een begroting?
Vaak wordt er wel een begroting opgesteld, omdat het nu eenmaal moet van de bank of omdat het nou eenmaal ieder jaar gebeurd. Maar daarmee bereik je niet dat een bedrijf haar financiële prestaties optimaliseert. Je bent dan als het ware niet ‘in control’.

Vanuit het voorzichtigheidsprincipe zijn veel begrotingen conservatief opgesteld en loop je het risico dat de controller iedere maand goed nieuws komt brengen, omdat de gestelde doelen weer zijn gehaald. Op die manier maak je niet optimaal gebruik van de begrotingscyclus en ben je niet ‘in control’. Het is dan ook zaak om te zorgen dat de begroting de ambities van jouw organisatie weerspiegelt. De begroting wordt daarmee een middel waarmee de organisatie daadwerkelijk de gestelde doelen kan nastreven en kan bijsturen op basis van de resultaten.

Je stelt periodiek vast of het bedrijf de omzetdoelstellingen wel haalt en de kosten in de hand weet te houden. Als er afwijkingen zijn, worden deze vervolgens geanalyseerd. Afhankelijk van de uitkomsten kun je al dan niet bijsturen om het bedrijf financieel op koers te houden.

Je krijgt meer grip op de cijfers als je jouw jaarbegroting eenmaal per kwartaal analyseert, herijkt en bijstelt. Aviemore kan hierbij helpen en helpt je dan ook om jouw organisatie ‘in control’ te houden.

Meer informatie?
Neem dan contact met ons op.