Gezinshuis versus kosten. Welke zijn aftrekbaar voor de belasting?

25 oktober 2021

Gezinshuis versus kosten.
Welke zijn aftrekbaar voor de belasting?

In een gezinshuis wonen jeugdigen die (tijdelijk) niet thuis bij hun ouders kunnen wonen en niet in een pleeggezin. Een gezinshuis is dan een fijne oplossing. Een gezinshuis is een kleinschalige woonvorm waarin een gezinssituatie geboden wordt.

Bij het runnen van een gezinshuis komt nogal wat kijken, ook op het gebied van administratie. Er komt een zorgvergoeding binnen, dat is omzet. Daarnaast gaan de kosten van het huishouden en van het gezinshuis kriskras door elkaar. Wij krijgen regelmatig de vraag: welke kosten mag ik nou wel aftrekken van de belastingdienst en welke kosten niet?

Boodschappen
In een gezinshuis worden er net als in een ‘gewoon’ gezin boodschappen gedaan. Een deel van de zorgvergoeding is bedoeld voor het levensonderhoud van de kinderen. En dat deel is dus aftrekbaar. Dat deel wordt bepaald door een simpele optelsom van de ‘koppen’ in het gezinshuis (privé versus gezinshuis, gedefinieerd in een breuk). Van deze basisverdeling kan worden afgeweken. Vaak is er sprake van een bovengemiddeld therapeutische begeleiden tijdens de maaltijden. Dit mag verrekend worden. Ook kan er sprake zijn van een dieet, allergie en dergelijke. In die gevallen kan er ook een groter deel worden toegekend aan de dagelijkse kosten voor het gezinshuis.

Dagelijkse kosten
Andere kosten naast de boodschappen kunnen rechtstreeks als specifieke kosten aan een van de gezinshuiskinderen toegerekend worden. Denk bijvoorbeeld aan zakgeld, kleding, sport en vermaak. Deze kosten kunnen volledig van de inkomsten worden afgetrokken. Wij zien regelmatig dat diverse kosten worden vergeten en dat is jammer. Verjaardagscadeautjes die meegenomen worden naar een feestje of een abonnement op een favoriet tijdschrift zijn ook kosten die volledig aftrekbaar zijn.

Vervoer
Een gezinshuis maakt vervoerkosten. Net als in het bedrijfsleven kun je er voor kiezen om een auto privé of zakelijk te rijden. Is de auto privé aangeschaft? Dan kan er € 0,19 per kilometer worden gedeclareerd, uiteraard alleen aantoonbare kilometers. Vergeet niet dat het vervoer naar school of naar de supermarkt voor een gezinshuis ook zakelijke kilometers zijn. Heb je de auto zakelijk aangeschaft? Dan gelden de normale regels voor bijtelling. Wil je bijtelling voorkomen? Dan mag je er maximaal 500 km privé mee rijden.

Meekijken?
We kunnen ons voorstellen dat je niet helemaal weet of je wel alle kosten in rekening brengt als je een gezinshuis runt. We kijken graag met je mee en adviseren je deskundig over de gehele administratie die bij het houden van een gezinshuis komt kijken. Bel ons gerust via 06 21 31 25 11, wij adviseren je graag en goed. Wij staan elke dag voor je klaar om je te helpen.